ИСТОРИЯТА

НА BALLANTINE’S

Светът на уискито едва ли щеше да е същият, ако през 1827 година на 19 годишна възраст Джордж Балантайн не бе отворил своята малка бакалия в Единбург. Търговският гений на шотландеца му помага за няколко години да разшири своя бизнес и през 1831 да отвори втори магазин в Единбург. До 1869 семейната фирма вече е стъпила и в Глазгоу, а самият Джордж Балантайн се доказва като един от най –опитните блендъри на scotch whisky в света.

Преди края на 19 век, Ballantine’s вече разполага с добре развита пазарна мрежа на територията на Британската империя и извън нея.

Успехът на марката основно се дължи на мащабните познания на Джордж Балантайн за малца и ефекта на отлежаването върху качеството и вкуса.

Въображението и стремежът към нововъведения на създателя на Ballantine’s спомагат за установяването на шотландското уиски като водеща напитка в света.

В наши дни марката е синоним на отлично качество в повече от 160 страни в целия свят – постижение, станало възможно, благодарение на безкомпромисните изисквания на Джордж Балантайн за спазване на високо качество във всеки един етап от производствения процес. Съвсем закономерно през 1895, само 4 години след смъртта на основателя на компанията, кралица Виктория удостоява Ballantine’s с Royal Warrant – най – голямото доказателство за престижната репутация на марката.

ВИЗИЯ

Прословутата бутилка е представена пред света през 1910 година – създадена специално за дебюта пред публика на Ballantine’s Finest – най-продаваното уиски в Европа. До този момент най – разпространената форма на бутилките за уиски е кръглата.

И днес, представените през 1930 година супер премиум уискита – Ballantine’s 17 Year Old и 30 Year Old, както и показаното през 1993 година 21 Year Old, използват точно такава.

Освен със своята нова визия Ballantine’s Finest успява да се наложи сред клиентите и заради своя балансиран вкус и изискан послевкус. Причината за този обаятелен аромат се крие в смесването на над 50 малцови и 4 зърнени уискита, както и на прочутите малцове Miltonduff и Glenburgie, така характерни за Ballantine’s.

През 2013 Ballantine’s придаде нова визия на култовата бутилка на Finest и така тя продължава да впечатлява със своя дизайн.

СЕМЕЙСТВОТО

на BALLANTINE’S

Истинското уиски, дори най-обикновеното, не носи удоволствие, а наслада. Всяка негова капка съдържа вкус (не толкова на суровините, колкото на обработките им), външен вид  не цвета, а усета за него), сервиране (не поднасянето в подходяща чаша, а момента му), а някои носят легенда и история. Може да се докоснем до тях, разкривайки някои от тайните на дестилериите Ballantine’s.

Всяка дестилерия стриктно спазва вековната традиция да се събира най – хубавото от четирите крайща на Шотландия – Спейсайд, остров Айли, планинските Хайлендс и вълнообразните Лоулендс. Ballantine’s съдържа над 40 различни вида уиски от четирите шотландски области, отлежавали минимум три години, а някои и много повече.

Ballantine’s Finest

Ballantine’s Finest е комплексно, елегантно блендвано скоч уиски, чийто оригинален аромат, балансиран вкус и изискан послевкус са резултат от смесването на над 50 малцови и 4 зърнени уискита, както и на прочутите малцове Miltonduff и Glenburgie. Носител е на редица отличия от престижни международни конкурси и е най–продаваното уиски в Европа. Представено 1910 година.

Аромат: Мек, елегантен, аромат на мед от пирен с намек на подправки.

Цвят: Светло златист

Послевкус: Изисканият послевкус дава свеж, цветен и объл блясък

Вкус: Добре балансиран изтънчен вкус с тонове на млечен шоколад, червена ябълка и ванилия

Характер и тяло: Мек, сладък и комплексен

Ballantine’s 12 Years Old

12-годишният Ballantine’s е богато, меко уиски със заоблено тяло, блендвано от специално подбрани малцови и зърнени уискита. Резултатът е напитка с кадифено мека текстура и балансиран вкус с медени, дъбови и плодови нюанси. Отличава се с незабравим свеж послевкус.
Представено за пръв път през 1960 г., то получава многобройни награди и признание през годините.

Аромат: Сладост на мед с комплексен баланс от дъбови и ванилови аромати

Цвят: Ярко меднозлатист

Послевкус: Освежаващ с намек на сол

Вкус: Комплексни медни и цветни аромати с дъбова кремообразна сладост в перфектен баланс

Характер и тяло: Сладък като мед, балансиран и кремообразен

Ballantine’s 17 Years Old

17-годишният Ballantine’s е създаден по стара класическа рецепта и е представено за първи път през 1930 г. И до днес тази рецепта остава непроменена, пази се в дълбока тайна и се предава от мастер блендер на мастер блендер. Над 40 вида малц и зърнени уискита от различни региони на Шотландия съставят и оформят комплексния вкус на това уникално уиски.

Аромат: дълбок, балансиран, елегантен, с нотки на дъб, опушен аромат и ванилия

Цвят: светъл златен кехлибар

Послевкус: дълъг, леко опушен, ванилия и намек на сол

Вкус: пълен и комплексен, аромати на мед и кремообразна ванилия с нотки на дъб и торфен дим

Характер и тяло: кремообразен, хармоничен, пищен, дъбов

Ballantine’s 21 Years Old

Аромат: Богат, сладък мед с нотки на ябълка и флорални аромати

Цвят: Искрящ червено-златен

Послевкус: Дълъг и мек с нотки на сухо шери

Вкус: Гладък, богат на сладка папрат и аромати на ароматни подправки, със следи от пирен и дим

Характер и тяло: Пикантен, ароматен, дим от пирен. Сатенено гладък
.

Ballantine’s 30 Years Old

Аромат: Дълбок, мек плодов аромат и елегантна изтънчена сладост с пищен ванилово–дъбов привкус

Цвят: Дълбоко старо злато

Послевкус: Траен и елегантен

Вкус: Пълен, богат и сложен баланс на мед, цветен и плодов вкус, с меки нотки на ванилия, пушек и море

Характер и тяло: Богат, с дъбови влияния и продължителен. Мек все още силен, уверен и пищен

Ballantine’s Blended malt 12 years old

Ballantine’s Blended malt 12 years old е комплексно, богато ароматизирано шотландско уиски, с вкус, който отразява по-дълбок, по-пълен, малцов характер. Дълбокият, медно – златист цвят се извлича след над 12 години на отлежаване най-вече в бърбън бъчви. Специалните малцове на Miltonduff и Glenburgie са допълнени от много други единични малцове от четирите краища на Шотландия, давайки на уискито перфектен баланс, дълбочина и гладкост.

Tasting notes:
– Аромат – Свежи пролетни цветя, наслоени със силен аромат на сладки круши и следа от портокалова настъргана кора и намек от марципан и бадеми.
– Цвят – дълбок медно – златист.
– Послевкус – средно дълъг, мек и сладък център в чиста, вкусна сухота.
– Вкус – чиста и прясна гладкост, базирана на меки и сладки наслагвания от портокал, канела и джинджифил.
– Характер и Тяло – свеж, мек и вкусен.Кръгъл и оживен.

Ballantine’s Christmas Reserve

Някои неща си заслужават чакането: специалните моменти с любимите хора, веселото изкарване с приятели, топлината на истинския огън, духовити и пищни вечери. Коледа е, когато тези специални моменти се срещнат и те вдъхновиха Ballantine’s да създаде истинко уникално уиски: Ballantine’s Christmas Reserve.

Достъпен единствено веднъж годишно, страхотният Ballantine’s Christmas Reserve е създаден да бъде с невороятен вкус. Оставайки верен на престижните и автентични корени, той е изпълнен с духа на Коледа.

– Аромат – Първоначалната нежна и богата сладост и мекота, се развива в едно бурно отделяне на есенните аромати. Сладки, сочни круши и портокалови аромати се преплитат с нежен, кремообразен карамел, заедно с нотки на сладка папрат и карамфил.
– Цвят – Богато кехлибарено злато.
– Послевкус – Дълъг и апетитен.
– Вкус – Първоначалният изблик на аромати еволюира в комплексен и сочен вкус, който е отличителен белег на Ballantine’s – зрели круши, праскови и ванилия.
– Характер и Тяло – Невероятно сложен, кадифено гладък и кремообразен.

Ballantine’s SOCIAL

Свържете се с нас

Пишете ни.

Не се чете? Натиснете за друг текст. captcha txt

За да разгледате сайта, трябва да сте пълнолетен.

Въведете дата на раждане:

- -