ИСТОРИЯ

Избата започва работа през 1934 г., а първите вина продава през 1944 г. В момента е лидер в производството на совиньон блан от Марлборо.
В началото на 1970 г. всеобщото мнение е, че Нова Зеландия е прекалено студена за отглеждането на каквито и да е сортове вина.

Въпреки това обаче Montana Wines, както е известна избата на Brancott Estate през това време, започва да засажда нашироко своите първи лозя в Марлборо, включително и тогава малко известния совиньон блан.

Първата реколта от Марлборо совиньон блан през 1979 г. е началото на феномен, който не само поставя Нова Зеландия на световната винена карта, но и се превърща в емблематичен за района сорт, на който страната дължи славата си днес.

В рамките на десет години от съществуването си, Марлборо совиньон блан печели престижния трофей ‘Marquis de Goulaine’ за най-добър совиньон блан на Международния конкурс за вина и спиртни напитки в Лондон.

С аромат на сладко зряло цариградско грозде и пъпеш, това вино е считано за емблема на новозенландския совиньон блан от района на Марлборо. По време на производството му повечето гроздови зърна са пресовани леко, за да се получи възможно най-лекия и свеж сок. Други са оставени в контакт с ципите за няколко часа, за да се увеличи добива и да се осигури сила и пълнота на вкуса. След това сокът ферментира бавно при ниски температури, за да се запазят отличителните за региона и сорта белези.

Виното се комбинира идеално със стриди, гриловани скариди и сьомга, бяла риба и зелени салати с магданоз, зелен пипер и лимон. Средиземноморските и турските ястия с хумус, маслини и фета също пасват добре. Макар и да е създадено, за да се пие младо, това вино може да отлежава до три години, за да развие изцяло своята комплексност.

Patrick Materman – главен винопроизводител:

„Обичам чистотата на вкуса, която получаваме от нашия дълъг и хладен сезон на зреене.“

Патрик е част от развитието на винената индустрия в Нова Зеландия вече 20 години. ПРез 2001 получава приза „Най-добър винопроизводител в Нова Зеландия“.
В момента работата му обхваща мониторинг на лозята, дегустиране на плода и определяне на най-добрата дата за събиране на реколтата.
Силно ривлечен от възможностите да подобри нашите вина, Патрик е повлиян от ефекта на тероара върху вкуса на виното ни и се стреми да открие и подчертае това, което прави Марлборо изключителен район.

Нова Зеландия, район Марлборо

Нова Зеландия е разположена в свеотвния винен пояс и е лидер сред производителите от Новия Свят с по-хладен климат, наподобяващ условията в Бордо и Бургундия,но по-хладен. Марлборо е най-големият регион на производство в Нова Зеландия, където се произвеждат 70% от продукцията на Нова Зеландия

Марлборо е най-слънчевата част от Нова Зеландия, в която се наблюдават резки понижавания на темепратурите през нощта. Тези разлики в дневни и нощни температури позволяват достигнатео на висока киселинност в някои сортове вино от региона, като совиньон блан-а – всичко това без да се нарушава развитието на вкуса.

ГАЛЕРИЯ

Свържете се с нас

Пишете ни.

Не се чете? Натиснете за друг текст. captcha txt

За да разгледате сайта, трябва да сте пълнолетен.

Въведете дата на раждане:

- -