ИСТОРИЯТА

1801 - Епикурейско удоволствие

Епикурейско удоволствие

Когато Джон и Джеймс Чивас за пръв път отварят вратите на техния гурме магазин в Абърдийн, не предполагали основите на какво бляскаво бъдеще поставят.

Посветен на това да снабдява европейския елит с качествена храна и вино от цял свят, Джеймс започва да складира в избата на магазина бъчви с най-доброто шотландско уиски – ход, който завинаги ще преобърне мястото на братята в историята.

1840

Дух на откривателство

Славата на братята Чивас бързо се разраства и през 1843 те получават първото си Кралско разрешение да доставят храна и продоволствия на кралица Виктория.
По това време шотландското уиски било популярно, но не колкото е днес. То често се пиело без да отлежава дълго време в дъбови бъчви, което правило вкуса му не толкова рафиниран.

Но през 50-те години на 19 век Джеймс Чивас вижда възможност да създаде уиски, което да задоволи все по-изисканите му клиенти – за да създаде добре балансирано и меко шотландско уиски, той комбинира меко зърнено и по-силно едномалцово уиски.

Истински пионер в изкуството на смесването той прави впечатляващо проучване на видовете малцово и зърнено уиски.

След много дълги часове на експерименти, прекарани в избата, създава шотландско уиски с напълно различно то познатото качество – меко, фино, щедро и с чувствително влияние от местността на Спейсайд.

Поръчките скоро започват да валят.

1860

Официално сертифициране

За първи път блендирано малцово и зърнено уиски е официално узаконено със Закона за спиртните напитки. Това е голямо признание за делото на Джеймс Чивас и официално узаконяване на тези пионерски блендове.

1880

Главоломно растяща популярност

През 80-те години на 19 век филоксерата опустошава френските лозя. Рязко пада вносът на вино, бренди, порто и шери. Консуматорите на вино започват да търсят алтернатива и Chivas печели все повече почитатели.

1909

Вкусът на лукса

След излизането си на пазара през 1909 година, Chivas Regal се превръща в най-луксозното уиски в света. 25-годишният луксозен бленд, създаден за изтънчения вкус на висшето общество по източното крайбрежие на Америка, светкавично печели международна популярност.

До този момент никой не е правил подобно уиски. То печели такъв главоломен успех, че само за няколко месеца доставките вече не могат да смогнат на търсенето.
Тогава се намесва съдбата – идва Първата световна война и започва ерата на Сухия режим. 25-годишното Chivas Regal изчезва, за да се превърне в един от най-търсените продукти от ценители и колекционери.

1950

Съвременната класика

В началото на 50-те години се ражда една нова класика – Chivas Regal 12. Този първокласен бленд, съставен от 12-годишни уискита печели сърцата на американците буквално за един ден.

1997

Нов почерк

С помощта на ненадминатото зряло шотландско уиски на братята Чивас, главният технолог (Master Blender) Колин Скот създава нов бленд, който обира всички награди – Chivas Regal 18 Old Gold Signature. Този първокласен бленд – дълбок, комплексен и изключително богат, е наистина уникален и все пак разработен в традициите на Chivas Regal. Всяко от уискитата в луксозния бленд е поне 18-годишно и е собственоръчно подбрано от Колин Скот.

2001

Нова ера, познато качество

През 2001 групата Pernod Ricard купува Chivas Regal. Собствениците се променят,  но неповторимият стил, аромат и качество на Chivas Regal си остава, благодарение на уменията на главния технолог (Master Blender) Колин Скот, който продължава да поддържа жива традицията на Chivas Brothers.

2007 – Прераждането на една легенда

Прераждането на една легенда

Почти век след дебюта на най-луксозното уиски в света, лимитираната серия Chivas Regal 25 Old Original уверено следва примера на своя бляскав предшественик. Минало е много време, но са нужни десетилетия узряване, за да се роди уиски с добро качество, възраст и характер, за да бъде наистина забележителен блендът. И когато крайният резултат е майсторска демонстрация на изкуството на смесването, чакането си струва.

Колин Скот

Нашият бленд-майстор Колин Скот е пазителят на запазената марка Chivas Regal. През 1997 г. той създаде Chivas 18 YO, а през 2007 г. имаше честта да създаде новата рецепта на Chivas Regal 25 YO.

Роден в семейство, свързано от поколения с производството на шотландско уиски,  и израснал в околностите на дестилерията в Оркни, Колин Скот до голяма степен бил предопределен за съдбата си.

Колин станал част от екипа на Chivas през 1973 г. По-късно, под ръководството на Джими Ланг, научил всичко за традициите на Chivas и онези тънкости при блендирането, които придават на това уиски характерното богатство и мекота. След оттеглянето на Джими през 1989 г., Колин зае позицията на бленд-майстор на Chivas Regal.

НАСЛЕДСТВОТО НА CHIVAS

Духовният дом Стратайла

Дестилерията Стратайла, построена през 1786 г. на бреговете на река Айла, днес е най-живописната и най-старата работеща дестилерия в Шотландия. Братята Chivas купуват дестилерията през 1950 г., за да запазят специалния Speyside стил и да го превърнат в запазена марка на Chivas Regal.

Стратайла използва само къси, малки медни казани и чиста изворна вода, като резултатът е малцово шотландско уиски с изключително плътен вкус. Спред описането на Колин Скот, "този класически Спесайд малц с изявен плодов характер, с нюанси на билки и ядки, е сърцето на всички блендове от гамата на Chivas Regal".

Посещение в Стратайла

Ще ви разведем из нашата красива дестилерия, ще ви разкажем всичко за изкуството да произвеждаш уиски и за умението да го блендираш. Ще завършим посещението ви със специална дегустация на Chivas.

  Изкуството на бленда

  За да се нарича скоч едно уиски, то трябва да е отлежавало поне три години в дъбови бъчви.

  За блендовете на Chivas Regal се избират уискита, отлежавали поне 12 години. Само от умението на бленд-майстора зависи изборът на точните бъчви с малцово и зърнено уиски на подходящата възраст и хармоничното съчетание на техните вкусове. Точно този избор запазва удивителния вкус на Chivas непроменен през годините. Ето какво споделя Колин Скот: „Умението на бленд-майстора да долавя различните вкусове в скоча е като това на композитора – той не просто трябва да разбира звученето на отделните музикални инструменти, но да умее да ги комбинира в неподражаемо, въздействащо произведение.”

  Специфичното изкуство на блендиране на отлежали шотландски уискита води началото си от братята Джеймс и Джон Чивас в средата на 19. век и се предават от поколение на поколение сред нашите бленд-майстори. Днес бленд-майсторът на Chivas Колин Скот е пазител на традициите – основа на идентичността на Chivas Regal. Уменията на нашия бленд-майстор идват от дългогодишния му опит и специалната му връзка с изкуството на шотландското уиски.

   СЕМЕЙСТВОТО

   на Chivas

   Chivas Regal 12 Years Old

   12-годишното Chivas Regal символизира една уникална традиция, която продължава от първия миг, в който братята Чивас представят своето богато, меко шотландско уиски Chivas Regal.

   Цвят – Светъл, топъл кехлибар.

   Аромат: Ароматна настойка от диви билки, пирен, мед и овощни плодове.

   Вкус: Със завършения и кремообразен привкус, който остава на небцето, Chivas 12 е невероятно богат на вкусове – зрели ябълки с мед, ванилови нотки на лешник и карамел.

   Послевкус: насладете се на богатия, продължителен послевкус.

   Chivas Regal 18

   Неповторимо богат и многопластов Chivas Regal 18 съдържа в себе си повече от 20 от най-редките шотландски малцови уискита, описани от американския писател и експерт Пол Пакулт. Той е и автор на „Kindred Spirits 2”, в която описва Chivas Regal 18 така: „Сила и елегантност, балансирани в перфектна хармония… няма по-добър блендиран скоч от този.”

   Цвят: Наситен, тъмен кехлибар.
   Аромат: Богатство от аромати, гъделичкащи небцето, с нюанс на сушени плодове, лек карамел и тъмен шоколад.
   Вкус: Кадифеният, тъмно-шоколадов вкус хармонира с елегантните цветни нотки и зрелия, опушен нюанс.
   Послевкус: изключителен, дълъг, топъл послевкус

   Chivas Regal 25 Year Old Original

   Chivas Regal 25 Year Old Original e рядък и изключителен бленд от най-фините шотландски уискита. Достъпно е само като лимитирана серия в индивидуално номерирани бутилки.
   Изобилие от аромати, изисканост и мекота

   Цвят: Ярко злато

   Аромат: Примамливи плодови аромати – сладък портокал и праскова, следвани от лек привкус на марципан и ядки.

   Вкус: Мляко с шоколад и портокал, галещ кремообразен вкус.

   Послевкус: Мек, заоблен, изискан и дълъг завършек.

   SOCIAL

   Свържете се с нас

   Пишете ни.

   Не се чете? Натиснете за друг текст. captcha txt

   За да разгледате сайта, трябва да сте пълнолетен.

   Въведете дата на раждане:

   - -