Tрадиция, класика и вкус от сърцето на Гърция

Когато в Гърция се говори за узо, всички имат предвид узото от о.Лесбос!

Със своите дълбоки корени в гръцката античност и византийската история, узото е напитка, която постига баланс между мекотата на ароматите и вкусът на чистата дестилация.

Производството на тази изключителна гръцка напитка е свързана с гръцката душа и гостоприемство, морето, синьото небе… и о. Лесбос!

Локалните дестилерии започнали да се развиват масово след 1920 г. И всеки един предлагал собствена рецепта и вкус за узото. През 1930 г. вече имало 40 малки и 10 големи дестилерии. Износът на зехтин от острова подпомоганл популяризирането и на узото.

През 1967 година, 17-те най-големи дестилерии в град Митилини, о. Лесбос, решили да се обединят в сдружението EPOM с цел да създадат една напитка, която да олицетворява техния съюз и духът на острова. Като резултат 17 тайни рецепти били комбинирани и така се родило абсолютото узо на Лесбос.

1996-та се превърща в крайъгълен камък за ЕPOM и узо Lesvos. След трудни преговори 95% от акциите на компанията от 17-те семейства става собственост на групата PERNOD RICARD.

Това, което и до днес прави узо Lesvos неповторимо, са 17-те тайни рецепти на производителите, комбинирани в една нова рецепта, която смесва специалните ароматични билки на Лесбос и анасон от Лизборио, мастиха от Скиос, вода от кристално чистите извори и бавната дестилация, която се провежда в медни казани.

ЕPOM винаги предлага еднакъв продукт с отлично качество, съчетавайки знания, експертизъм, традиция и свръхмодерно оборудване, плюс възможно най-добрия контрол въху качеството.

Узо Lesvos се пие чисто или с вода и лед, сервира се с ядки, но най-вече с традиционни мезета. Правилният начин обаче е първо да се поднесе узото, след това да се добави студена вода и накрая лед. Така узото не се изстудява внезапно, анасонът не кристализира  и по този начин се запазват етеричните масла и ароматът.

Автентичното узо Lesvos съдържа 38% алкохол и е с мек и приятен вкус.

Свържете се с нас

Пишете ни.

Не се чете? Натиснете за друг текст. captcha txt

За да разгледате сайта, трябва да сте пълнолетен.

Въведете дата на раждане:

- -