ИСТОРИЯТА

Powers Whiskey

Powers Whiskey е основано през 1791 г. Джеймс Пауър основал дестилерията в Алеята на Джон, близо до западната порта на Дъблин. През 1791 г. този район бил в покрайнините на разрастващия се Дъблин. Дестилерията имала своя двигателна мощност, първия парен двигател в Ирландия, и била конструирана с единствена цел производството на pot still уиски.

1809 г. - Джон Пауър и Син

Джеймс Пауър продължил да разразтва дестилерията, като добавял различни сгради, които закупувал или взимал на лизинг. Синът на Джеймс – Джон Пауър, роден през 1771, поел управлението на дестилерията от баща си и се заел с още по-голямо разрастване. Бизнесът растял постоянно и до 6 декември 1821 Джон взел като съдружник своя син Джеймс, който на тази дата навършил 21 години. От тук насетне фирмата била наречена John Power & Son.

1841 - Барон Джон Пауър

През 1833 г., Джон Пауър закупил имот в Каунти Уексфорд от барон Карю и построил имението  Едермайн. През 1838 г. придобил и имението Самптън, в същия окръг, този път от лорд Маунт Норис. Той бил избран за член на градския съвет и в последствие назначен за главен шериф на Дъблин. Имал също така честта да бъде произведен в баронет през 1841 г., малко преди администрацията на лорд Мелбърн да подаде оставка.

1871 - Дестилерията е изградена отново

Дестиларията е построена наново в класически стил, разполагайки се на почти 7 акра площ и наемайки 300 човека работна ръка. Бизнесът съществувал вече от 80 години и с нарастването на популярността на pot still уискито подобрението на дестилерията било неизбежно. Големият пожар от 1 февруари 1859 г. едва не унищожил цялата сграда, ето защо новата постройка разполагала с редица защитни мерки в случай на пожар.

1886 - Първата дъблинска дестилерия...

… бутилираща уиски

John Power & Son е първият ирландски производител, които бутилира собственото си уиски, изработвайки златен етикет специално за Powers бутилиран в John’s Lane. Златният етикет гарантирал високото качество и го отличавал от белия етикет на Powers, който бил ботилиран от независими производители. Ето как в обичай се превърнало в заведенията да бъде поръчван „Златен етикет“.

1900 - "Бебето Power" се появява на бял свят

В иноваторския дух била пусната малка бутилка, т.нр. „бебе“. Тя съдържала 71 мл Powers Златен етикет и била удобна за носене в чанта дори от дамите, но апелирала и към бащиния инстинкт на джентълмените в своите реклами: „Бащата обича бебето.“

1916 - Великденският бунт

Уилям Райън (племенник на двамата собственици на дестилерията) бил дежурен дестилатор по време на Великденския Бунт от 1916 г. Уилям педантично наблюдавал и записвал с молив събитията от този уикенд.

1960 - "Златната купа на Powers"

Състезанието с коне „Златната купа на Powers“ се случило за първи път в Fairyhouse Racecourse, окръг Мийт, превръщайки се в едно от най-дългите спонсорски събития в света.

1976 - Нова дестилерия

След формирането на Irish Distillers Group през 1966, който се състоял от дестилиращите компании: Powers, Jameson и Cork Distilleries Company, е взето решение всички дестилационни операции да бъдат преместени на едно централно място в Мидълтън, Корк. И така през 1976 дестилерията на Powers в John’s Lane е затворена.

2011 - Повод за празнуване

Пускането на Powers John’s Lane ознаменувало произхода на уиски традицията на Powers и позволило да се надникне в това, което направило стила на това уиски толкова уникален. Това станало използвайки типичната за John’s Lane дестилерията pot still дестилация и отлежавайки не по-малко от 12 години в американски бърбън бъчви и малко количество дестилат, който отлежавал в Olorosso шери бъчви.

2013 - Powers Signature Release

Powers Signature Release е single pot стил уиски с изключителна комплексност и аромат. Използвайки характерния Powers Pot Still дестилат, това уиски отлежава основно в бъчви от американски дъб и съвсем малко количество отлежава в Olorosso шери бъчви. Под зоркия поглед на мастър блендера на Powers, уискитата са селектирани и смесени в точния момент, за да бъде създаден завършен балансиран характер, интензитет и дълбочина.

SOCIAL

Свържете се с нас

Пишете ни.

Не се чете? Натиснете за друг текст. captcha txt

За да разгледате сайта, трябва да сте пълнолетен.

Въведете дата на раждане:

- -