СЕВЕРНО РАЗПОЛОЖЕНИЕ

Легендарната дестилерия Scapa е разположена на най-големия от островите Оркни (известен като „Сушата” или ”Континентът”) по северното крайбрежие на Шотландия.

Дестилерията Scapa е разположена на брега на Scapa Flow, едно от най-големите естествени пристанища в света.  “Малко чудо е, че в дестилерия с толкова вдъхновяваща гледка, се създава толкова висококачествен алкохол”, споделя Стюарт Пирие, Директор на дестилерията

СКАНДИНАВСКО НАСЛЕДСТВО

Островите Оркни – това е архипелаг, състоящ се от 70 острова. Макар и отдалечени, близо до северната част на континентална Шотландия, Оркни могат да се похвалят с особено богата и интригуваща история, датираща поне от 5 000 пр.н.е.

Марката Scapa е изградена с много внимание, за да пресъздаде чувството за движение и сила, характерни за самите острови. Тъй като ‘scapa’ означава ‘лодка’ на норвежки, за символ на марката е използван традиционен аркадски кораб.

ИСТОРИЯ

1885

Дестилерията е построена от Mcfarland и Townsend

1954

Продадена на Hiram Walker & Sons Ltd които впоследствие стават Allied Distillers Ltd, част от групата Allied Domecq

1919

Дестилерията е продадена на Scapa Distillery Co

1994

Дестилерията е затворена, въпреки, че бившите работници от Scapa, наети от дестилерията Highland Park продължават да произвеждат малки количества алкохол всяка година

1936

Дестилерията е продадена на Block Brothers Ltd

2001

Взето е решение за обновяване и ремонт на дестилерията, за да се гарантира съществуването й в дългосрочен план

2005

Chivas Brothers придобива Scapa

2008

Scapa дължи повторното си раждане благодарение на скъпите и ценни по-стари уискита на Chivas Brothers. Островното уиски придобива елегантен нов вид, който е съвременно отражение на аркадското наследство

ПРОИЗВОДСТВО

Производството се осъществява в много малък мащаб – не повече от 360,000 литра годишно; за сравнение повечето дестилерии произвеждат повече от милион литри годишно.

Мастър дестилаторът Стюарт Пири работи с малък, но предан екип от трима души, които покриват всички етапи в процеса на производство на уиски, за да може продуктът винаги да покрива най-високите стандарти.

УНИКАЛЕН ИЗТОЧНИК НА ВОДА

Водата, използвана за Scapa 16 Year Old е от изворите на Lingro Burn, това са води с аромат на див пирен, прещип и цветя.

МАЛЦИРАНИЯТ ЕЧЕМИК

Scapa е уникално по състав островно уиски, тъй като малцираният ечемик е направен без участието на торф.

Решението да се използва безторфен малц е взето с цел да се избегне притъпяването на деликатните аромати, които съставляват Scapa. 

УНИКАЛНА ДЕСТИЛАЦИЯ

Scapa дължи мекия си характер на уникалния дестилационен процес – този, които се осъществява в специалния дестилатор ‘Lomond’. ‘Lomond’ се използва за първа дестилация, произвеждайки една лека база, която е така характерна за Scapa.

Нещо любопитно: вярва се, че Scapa използва последния работещ дестилатор ‘Lomond’.

ЗРЕЕНЕ

Scapa отлежава в бурета от бърбън, което придава силна ванилова нотка на финалния продукт.

По време на 16-те години отлежаване в избите на Scapa при Scapa Flow, уискито има възможност да „диша”. Малко по малко алкохолът се изпарява и се заменя от свеж морски въздух. В резултат напитката придобива леко солен вкус или сух послевкус, който се усеща на небцето.

ВКУСОВИ НОТКИ

Това примамващо уиски пресъздава красотата на Оркни. Безторфено и по-леко от другите островни малцове, Scapa е едно интригуващо, неочаквано достъпно уиски, което олицетворява по-меката страна на островния живот.

Цвят: Наситено есенно злато
Аромат: Сладък, кадифен аромат, с аромат на сладък портокал е мед от пирен
Вкус: Съвършено балансиран и наситен, с привкус на джинджифил и сладки печени ябълки
Финал: Богат, много дълъг, леко сух, с много лек нюанс на море

Свържете се с нас

Пишете ни.

Не се чете? Натиснете за друг текст. captcha txt

За да разгледате сайта, трябва да сте пълнолетен.

Въведете дата на раждане:

- -